Yıllarca Sağlıklı Diye Tükettik! Tansiyonu Yerle Bir Eden Besin Açıklandı

Yüksek tansiyon hastalığının tedavisinde ilaçlar kadar doğru beslenme de büyük bir rol oynuyor. Tansiyonu yükselten tiramin adlı bileşiğin birçok yiyecekte bulunduğu bilinmektedir. Tiramin, doğal olarak tirozin amino asidinin yan ürünü olarak ortaya çıkar ve kandaki yüksek amino asit seviyeleri, migren baş ağrıları için bir risk faktörü olabilir.

MAOI KULLANANLAR DİKKAT!

Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI) adı verilen ilaçlar, bazı gıdalarla birlikte alındığında ani kan basıncı yükselmelerine neden olabilir. Bu nedenle, MAOI kullanan bireylerin belirli meyve ve sebzelerden uzak durması tavsiye edilir.

TUTULMASI GEREKEN YİYECEKLER

Tiramin içeren gıdalar, özellikle turunçgiller ve tropikal meyveler gibi, MAOI ilaçlarıyla etkileşime girerek hipertansif krizlere neden olabilir. Bu nedenle, portakal, greyfurt, limon, misket limonu, mandalina gibi turunçgillerin ve olgun muz, ananas, avokado gibi tropikal meyvelerin tüketimine dikkat edilmelidir.

TİRAMİN İÇEREN FERMENTE GIDALAR

Fermente soya ürünleri olan tofu, miso, soya sosu ve turşular, yüksek tiramin seviyelerine sahiptir. Lahana turşusu, kimchi, pancar turşusu, salatalık turşusu ve biber turşusu gibi turşular da bu gruba dahildir.

KAN BASINCINI DÜZENLEME POTANSİYELİ

Tiraminin tek başına alındığında kan basıncını düzenleyebileceği unutulmamalıdır. Ancak, tiramin miktarları gıdaların işlenme, saklanma ve hazırlanma yöntemlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir